انواع زردی نوزادان   زردی نوزاد و انواع آن یرقان یا زردی (به انگلیسی: Icterus  یا Jaundice) به‌ معنی تغییر رنگ و زرد شدن پوست، صلبیه و غشاهای مخاطی ناشی از بالا رفتن بیلی روبین خون یا هایپر بیلی روبینمیا است. در صورتی که زردی درمان نشود، نوزاد می‌تواند به بیماری کرن ایکتروس(Kernicterus) دچار شود…

انواع زردی نوزادان

 

زردی نوزاد و انواع آن

یرقان یا زردی (به انگلیسی: Icterus  یا Jaundice) به‌ معنی تغییر رنگ و زرد شدن پوست، صلبیه و غشاهای مخاطی ناشی از بالا رفتن بیلی روبین خون یا هایپر بیلی روبینمیا است. در صورتی که زردی درمان نشود، نوزاد می‌تواند به بیماری کرن ایکتروس(Kernicterus) دچار شود که در نتیجه ی آن شنوایی، بینایی و عملکرد مغزی نوزاد دچار اختلال می‌شود. از این جهت تشخیص و مدیریت زردی بسیار حائز اهمیت است. زردی معمولا بر اساس نوع بیلی روبین افزایش یافته یا علت ایجاد طبقه بندی می­‌شود.

انواع هایپربیلی روبینمیا

  • هایپربیلی روبینمیای غیر مستقیم (Unconjugated Hyperbilirubinemia)

هایپربیلی روبینمی غیرمستقیم در نتیجه افزایش بیلی روبین غیر کونژوگه (Unconjugated bilirubin) ایجاد می‌گردد(جدول 1). سلول‌های قرمز خون که در مغز استخوان تولید می‌شوند پس از طی عمر خود یا آسیب دیدگی٬ در طحال شکسته شده و هموگلوبین این سلول‌ها به هم و گلوبین (اسید آمینه) شکسته می‌شود. حلقه هم در سلول‌های رتیکولواندوتلیال در طحال پس از حذف یون آهن به بیلی روبین غیرمستقیم تبدیل می‌شود. این بیلی‌روبین آزاد است و به هیچ ماده دیگری جفت و پیوند نشده و به همین دلیل غیرکنژوگه نامیده می‌شود. با توجه به پیوند هیدروژنی درون مولکولی خود در آب محلول نیست و از طریق ادرار دفع نمی شود. در نهایت به آلبومین متصل شده و برای دفع به کبد فرستاده می‌شود.

  • هایپربیلی روبینمیای مستقیم (Conjugated Hyperbilirubinemia)

هایپربیلی روبینمی غیرمستقیم در نتیجه‌ی افزایش بیلی روبین کونژوگه (Conjugated bilirubin) ایجاد می‌گردد(جدول 2). بیلی روبین غیر مستقیم حمل شده توسط آلبومین درون کبد توسط آنزیم گلوکورونیل ترانسفراز با اسید گلوکورونیک جفت (کنژوگه) شده، در آب قابل انحلال بوده و از طریق ادرار دفع می‌شود. مقدار زیادی از این بیلی روبین کنژوگه به صفرا منتقل شده و به این ترتیب به روده باریک راه می‌یابد و در ادامه حدود ٪۹۵ آن توسط خود روده باریک باز جذب می‌شود و طی چرخه انتروهپاتیک به کبد بازمی‌گردد.

نشانه های زردی نوزاد

زردی نوزاد معمولا از صورت و سفیدی چشم ها شروع می‌شود و به سمت قفسه سینه، شکم، بازوها و در موارد بالا بودن شدید سطح بیلی روبین به سمت پاها حرکت می‌کند. به طور معمول تشخیص زردی در نوزادانی که پوست تیره رنگ دارند سخت تر می‌باشد. در صورتی که کودک دچار زردی باشد، معمولا به خوبی از شیر مادر تغذیه نمی کند و خواب او دچار اختلال می شود. همچنین سیستم گوارشی نوزاد نیز معمولا دچار اختلال شده و روند دفع مدفوع و ادرار نوزاد تغییر می کند.

تشخیص زردی

معمولا زردی  نوزادان طی ۴۸ ساعت اول بعد از زایمان زردی نمایان می‌شود و تا روز پنجم شدت می‌گیرد. از این جهت این بازه بسیار حساس می‌باشد. در این بازه معمولا هرچه میزان بیلی روبین بیشتر باشد، زردی نوزاد شدیدتر مشاهده می­‌شود. در صورت مشاهده شدن علائم زردی می‌بایست سریعا به پزشک مراجعه نمود. مهم ترین روش تعیین زردی نوزادان آزمایش خون می‌باشد که میزان کل بیلی روبین سرم (Total Serum Bilirubin) را تعیین می‌سازد.

 

درمان زردی نوزاد

قطره خوراکی نئوناستر یک فرآورده طب سنتی تولید شده از شیر خشت است که با روشی منحصر به فرد از مانا شیرخشت برای زردی نوزادان و درمان یبوست کودکان تهیه شده است. در نئوناستر، مانیتول با غلظت 300 میلی گرم بر میلی لیتر به عنوان جزء فعال استاندارد سازی شده است.

فرمولاسیون نوین نئوناستر منجر به اثربخشی و پایداری بیشتر و همچنین عوارض جانبی کمتر در مقایسه با سایر محصولات مشابه موجود در بازار گشته است.

 

ورود به صفحه نئوناستر

 

منابع

https://www.cdc.gov/ncbddd/jaundice/facts.html

/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC493569

اخبار و مقالات مرتبط

  1. بی اشتهایی کودکان: دلایل و راه‌ های درمان بی اشتهایی کودکان چیست؟

    بی‌ اشتهایی کودکان با کاهش شدید مصرف و میل به غذا مشخص می‌شود. باتوجه به اینکه تغذیه کودک ارتباط مستقیمی با رشد جسمی و ذهنی او دارد، کاهش اشتها و بی اشتهایی در کودکان می‌تواند منجر به کاهش رشد و سایر بیماری ها در کودک شود. بی اشتهایی کودکان دلایل و درمان‌های مختلفی دارد که در این مقاله به آن‌ها می‌پردازیم.
  2. درمان سرفه در کودکان: موثرترین روش درمان سرفه در کودکان چیست؟

    سرفه در کودکان می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله عفونت‌های ویروسی و باکتریایی، آلرژی‌ها، آسم، عوامل محیطی و ریفلاکس معده به مری باشد. عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی شایع‌ترین علت سرفه هستند. درمان‌های مختلفی برای سرفه وجود دارد و با توجه حساسیت های موجود در کودکان، انتخاب درمان مناسب برای سرفه در کودکان بسیار حائز اهمیت است.
  3. استرس و شب ادراری در کودکان ، چگونه استرس باعث شب‌ادراری در کودکان می شود؟

    شب‌ادراری (Bedwetting; Enuresis) یکی از مشکلات رایج در دوران کودکی بوده که می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. استرس به‌عنوان یکی از عوامل اصلی می‌تواند در بروز یا تشدید شب ادراری کودکان نقش داشته باشد. در این مقاله به بررسی ارتباط بین استرس و شب‌ادراری در کودکان و همچنین درمان‌های موجود پرداخته می‌شود.
  4. تفاوت بی اشتهایی در نوزادان و کودکان بزرگتر: نکات و درمان ها

    بی‌ اشتهایی یک اختلال جدی تغذیه‌ای است که با کاهش مصرف غذا مشخص می‌شود. بی اشتهایی در کودکان و نوزادان متفاوت بوده و نشانه های مختلفی دارد. علل بی‌اشتهایی می تواند شامل عوامل ژنتیکی، روان‌شناختی و محیطی باشد. به همین دلیل درمان بی ‌اشتهایی نیازمند رویکرد چندجانبه‌ شامل درمان روان‌شناختی، تغذیه درمانی و مداخلات پزشکی است.